Sanjivi nakit gospođe Sanje

Updated: Sep 22, 2020

Gospođa Sanja Račić rođena je Osječanka i majka osamnaestogodišnje Tare. Za sebe kaže da voli ljude, putovanja, modu, finu hranu i da ne nabarajam sada u nedogled, uglavnom sve divno, fino i krasno.

Donedavno novinarka, ali kako kaže s "novinarstvom" je i dalje"bliska", budući da joj je i suprug novinar.


Odakle gajite toliku ljubav prema NAKITU, i općenito svemu što je oku milu i drago ?

Iako me moda oduvijek zanimala, posao s nakitom nisam planirala, jednostavno se dogodio. Kako bih nakon operacije (...) vratila potpuni osjet i finu motoriku ruke, nizala sam perlice, ljepila, slagala, radovala se bojama.


Prvo sam #ogrlice sama nosila, pa su ih nosile moje prijateljice, zatim njihove poznanice ... Tako je sve počelo :)


Radili ste"ziheraški" posao – novinarka na HRT-u, Radio Osijek.

Kako je došlo do odluke o prelasku u privatne, poduzetničke i ne baš najmirnije vode ?


Novinarski posao je sve samo ne ziheraški. Radila sam ga dvadeset i sedam godina i tek' sada kada pogledam izdaleka shvaćam koliko je zahtjevan, raznolik, ne dopušta stajanje u mjestu, neinformiranost, neusvajanje novih tehnologija. Ne dopušta čak ni nesimpatičnost.

Bez šarma i govorničke vještine, teško ćete doći do informacije koju drugi nemaju.

Mislila sam da ću na HRT-u raditi do mirovine. U tome me spriječila teška bolest.

Shvatila sam da više novinarstvo, terene i dežurstva ne mogu raditi kako mislim da treba pa sam dala otkaz na HRT-u. To nije bila laka, ali je bila jedina moguća odluka.

Nakon otkaza na HRT-u, iskoristila sam sredstva za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, registrirala obrt, kupila dio potrebnih strojeva i dosta alata, platila i završila certificirani program na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.


Nakon završenog programa za oblikovateljicu nakita u u klasi Davora Šuka znam obrađivati bakar, mjed i srebro: jetkam, lotam, iskucavam, emajliram.

Iako vi poduzetničke vode i u svome pitanju ocjenjujete nemirnima, ja sam u oblikovanju nakit našla mir. Uživam u tome što sama odlučujem što ću i kada raditi, gdje ću izlagati i prodavati.


Kojim se MOTIVOM vodite kroz sve što radite u životu ?Meni je važno da me raduje ono što radim. Tada ne brojim sate provedene u poslu, već se čudim kako je vrijeme u radu tako brzo prošlo.Tako je bilo u novinarstvu, tako je i sada u oblikovanju nakita.

Tako je u svemu što radim :)


Ukratko o Allunga brendu ?

Alluga na jeziku Aboridžina iz okolice Sydneyja znači sunce.


Imala sam sreću više puta posjetiti Australiju i nekadašnja želja da zauvijek tamo ostanem, ostala je u imenu brenda.

Fascinira me svjetonazor Aboridžina, njihov odnos prema prošlosti i prirodi, motivi i umjetnost.


Nakit koji oblikujem kupuju žene mojih godina te desetak godina mlađe i desetak godina starije.

Izađujem krupne komade - "veliki" nakit - onakav kakav se nosio kada sam JA bila mlada.


Kako je biti ŽENA PODUZETNICA (balansiranje privatnih i obiteljskih obveza, prihvaćanje sredine, poslodavaca … ) te prepoznaje li DANAŠNJE tržište vaš način poslovanja ?

Niti u jednom trenutku se nisam pokajala što sam napustila siguran posao i plaću u javnoj tvrtki. Kako uz nakit radim još "važniji" posao - liječim se, nemam prevelika očekivanja. Radosna sam kada mogu raditi, i radim kada mogu, želim i koliko želim. Bez stizanja rokova. Sama osmislim, sama izradim, sama prodajem.

I dalje sam oduševljena i ganuta potporom koju imam: moje prijateljice, poznanice, ali žene koje ne poznajem, šalju mi svoje fotografije s mojim nakitom. Tako je album Manekenke na facebooku svakim danom sve "deblji".

Dok ih korona nije zatvorila, sudjelovala sam na svim sajmovima na kojima je nastup financiralo Udruženje obrtnika Osijek.


Kako izgleda jedan vaš "radni" dan ?

Kada nisam na bolovanju, kao sada, prijepodne uglavnom "razvozim" nakit kupcima, nakon toga oblikujem nakit, a poslijepodne ogrlice i narukvice fotografiram i objavljujem na instagramu i faceu.


Osijek je prekrasna scena za nakit. Za mene nema fotogeničnijeg grada.

Koliko god volim Osijek, nedostaju mi putovanja na kojima sam kupovala #repromaterijalTurkska, Egipat, Italija.


Prema vašem mišljenju/ viđenju, kako PRAVA ŽENA TREBA IZGLEDATI ?


Zbog posla, bivšeg i sadašnjeg, imala sam sreću upoznati brojne žene.

I svaka je PRAVA – bez obzira na stupanj obrazovanja, posao kojim se bavi, stil, bračni status, broj djece, stil odijevanja ...


Neka preporuka/ poruka mladim (i onima koje se tako osjećaju) djevojkama: vrijedi li se okušati u "biti SVOJA ŠEFICA" te što je presudno za USPJEH u biznisu, ali i onom nutarnjem osjećaju zadovoljstva da radimo "baš to" što trebamo, volimo i želimo ?

Teško je nekoga nagovarati da pokrene posao jer je previše izazova, ali svima savjetujem da ne čekaju priliku iz snova, već počnu raditi bilo što.


Svako iskustvo u privremenom poslu, koristit će u onom pravom.

Nije lako biti na tržištu i sigurna sam da ne bih opstala da nisam iskoristila sredstva za #samozapošljavanje. Pri tome ne mislim samo na novce, već i savjete koje sam dobila u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Udruženju obrtnika, Centru za poduzetništvo, Upravnom odjelu za gospodarstvo Županije, Poreznoj upravi i Gradu Osijeku.


Valja biti aktivan i voljeti ono što se radi.


Životni planovi ?

Biti sretna :D

Ta sreća uključuje i proširenje Allunge na torbice i haljine, ali vidjet ćemo.

Pravim, uglavnom plan za dan. Današnji mi je fotografirati ogrlice :)


Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.