Od Baške do svetišta Majke Božje Goričke

Updated: Sep 8, 2020

Treća staza #maceplaninare


Na pola smo puta sa našim avanturicama zvanim "staze oko nas" xD.

Staza 3/4 najmanje je zahtjevna te se apsolutno svatko može odvažiti na istu, barem prvi dio puta, nikako prije 6 popodne, što je bilo i vidljivo na našem putu i povratku.


Startamo na autokampu – #Zablaće, samim time jasno je zašto na prvoj dionici, ima podosta turista sa svojim kerovima i avanturista (na električnim bicošima, nicee).


KRK HIKE veli: Dužina 3 km, Uspon 121 m, Vrijeme hoda 1:20 h.Neka ruta okvirno: #Baška#Batomalj#SvetišteMajkeBožjeGoričke.


OK, sad' kada sam navela i ove "službene" podatke mogu nastaviti dalje sa doživljajima …


Ne znam koji je klinac našim dragim turistima (zna se na koje ciljam – one se velikim stomacima, opremom iz ranih 80-tih, bez ukusa za lijepo, koji paničare ako slučajno kupe bocu vode koja košta 7 kn, a u dućanu se nalazi i ona po 6 kn, o povratnoj ambalaži se ne isplati ni pisati, koma).

Svi se natiskali k'o sardine na onaj bent, izgorjelu i isušenu travu tik do mora (Vela Plaža je stvarno divna, šta je) i to masno plate (taj komadić reš pečene trave i tri kamena), dok ni kilometar dalje, točnije dublje u kampu, divota i krasota.

Šumarak i tišina. Hladovina.


Putem se pruža potočić Vela Rika.


Kako se bližimo Batomalju taj šumarak, tišina i hladovina, polako se gube. Nastupa beton. Tih 5 – 10 min na prometnici između Batomalja i svetišta, meni su stvorili u glavi veći toplinski udar nego li #Škuljica i #Diviška zajedno. Koooma !

Na raskrižju se smjestilo full novo dječje igralište, sa mladicama javorovih stabala.

Naravno nema nikoga na njemu jer podsjeća više na pećnicu u ovo doba dana, cca 18 sati.


Približavamo se našem cilju.

Prenosim lektoriran teskt sa visitkrk.hr.

Svetište Majke Božje Goričke vežemo uz crkvu koja je od 16. stoljeća bila mjesto hodočašća ne samo mještana Baške, već i cijeloga otoka. Naravno, postoji i legenda o njezinome postanku. Naime, crkva se prvotno nalazila na mjestu Goričica u bašćanskom polju, pokraj mjesta Batomalj. Zbog gusarskih pljačkaških pohoda anđeli su Bogorodičin kip odnijeli iz crkve na vrh brežuljka zvanog Grad gdje je u 15. stoljeću sagrađena nova crkva Majke Božje Goričke, dok prvotna seže iz 11. stoljeća. Današnja crkva obnovljena je 1902., a nekoliko desetljeća prije sagrađene su zavjetne stube – 237 stuba uz postaje Križnoga puta, koje vode prema svetištu, odnosno crkvi i kipu.


Poseban je to osjećaj. Stube su u šumarku = hladovina = Yeess !

Pogled sa vrha je speecless. Svetište je u modernom duhu renovirano 2015.


Popeli smo se na vrh zvonika koji dodatno pruža pogled na horizont, bašćansko polje i Bašku sa izlazom na morsku obalu, otok Prvić i fascinantni Velebit.


„Idem ja zapaliti one svjećice šta se nude … Jaoo de pomagaj, zapalila sam posudicu sa izgorjelim šibicama …„


Povratak je bio laganini – vikendice uz potočić su "prekjut".

Nismo se pretjerano umorili tako da nam ovoga puta nisu bile potrebne bijele plahte i hladni Stari Lisac.


Ugodan povjetarac u kolovoskoj noći, morska obala, ti i ja uz čaše bijelog vina … #pomalo.


Nastavlja se …

Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.