Mama i kćer na putu oko svijeta ? Iva će na to: "DA, DAA i DAAA"

Updated: Oct 16, 2020

Iva je nedavno diplomirana doktorica veterinarske medicine, zaposlena na mjestu asistentice na Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Tko je IVA – dr. med. vet. ali i velika avanturistkinja?

Kako si sve stizala i stižeš (znam da si bila aktivna u studentskim udrugama, demos na zavodu za anatomiju, odlična studentica, pa W&T Amerika …) ?

Iskreno, danas i ja ponekad priupitam samu sebe: "Pa kako si Iva sve to stizala ?"


Imam dvije životne strasti – #veterina i #putovanja.

S obzirom da sam oduvijek znala čime se u životu želim baviti, odlučila sam uspješno završiti Fakultet pa sam se tome upotpunosti posvetila, a to je uz klasične fakultetske obaveze pohađanja nastave i učenja, donijelo i demonstrature na različitim zavodima, aktivnost u studentskim udrugama, uredništvo u fakultetskom časopisu, volontiranje, sudjelovanje u znanstvenom radu, i slično. To mi je na kraju i sam studij učinilo zanimljivijim i aktivnijim. Upoznala sam nove ljude, putovala i samo su mi se dodatno otvarale nove prilike.


Ono što je dosta utjecalo na moju svestranost jest činjenica da otpočetka studija ništa nisam odgađala, niti sam čekala iduću akademsku godinu da se u nešto uključim, već sam se odmah na prvoj godini studija uključila u udrugu IVSA (International Veterinary Student's Association), na drugoj godini sam još dodatno bila demonstrator i postala voditeljicom studentskih razmjena IVSA-e tijekom dvije godine u sklopu kojih sam putovala barem jednom do dva puta godišnje. Na trećoj godini studija postala sam glavna urednica časopisa Veterinar, na četvrtoj sam se godini uključila u volontiranje na klinikama Fakulteta, počela više raditi i na znanstvenome radu, sve češće sudjelovala na brojnim kongresima i seminarima te u organizaciji pojedinih.

Tijekom ljeta sam radila sezonske poslove, a onda bih si u slobodno vrijeme priuštila i neko putovanje za svoj "gušt".

Za kraj moga uvodnog predstavljanja, valja napomenuti da se kod ovakvog pristupa, uvijek moraš nečega i odreći, a ja sam odabrala manje spavati ;)


Kako se rodila tvoja ljubav prema putovanjima (još u djetinjstvu, kroz studentske udruge ili …) ?

Sve je nekako započelo još u osnovnoj školi.

Moje prvo "malo veće putovanje" bilo je u New York svojoj rodbini.

Putovala sam sama uz pratnju stjuardese koja je brinula o meni i vodila me tijekom tog putovanja, a na drugom kontinentu me dočekala rodbina. Tamo sam proslavila svoj 13. rođendan. Dvije godine nakon, ponovila sam odlazak u New York sa svojim mlađim bratom.

Sljedeće je bilo krajem osnovne, početkom srednje škole kad mi je prijateljica u četvrtak navečer poslala poruku: "Hej, ideš sa mnom i mamom na putovanje u Pariz u utorak?". Mislila sam da je to neostvarivo, ali svejedno sam pitala svoju mamu koja je samo rekla: "Naravno da možeš, iskoristi svaku priliku u životu" . I tako sam se ja uputila s prijateljicom, njenom mamom i sestrom na 12 dana u putovanje autom do Pariza. Svaki dan smo prošle određenu kilometražu i negdje spontano prenoćile. Samo smo imale zadani datum kad trebamo stići u Pariz.


Nije loš početak mojih putovanja, zar ne ? ;)

Organiziranje putovanja, istraživanje gradova i znamenitosti, isprobavanje lokalnih proizvoda ... Oduševili su me ! Odlučila sam, s obzirom da sam svako ljeto radila neki sezonski poslić, dio ušteđevine uložiti u neko novo putovanje – uglavnom lijepe europske destinacije na koje sam odlazila s prijateljicama, većinom u sklopu agencija.

Kad sam se upisala na Fakultet, odmah sam se uključila u studentsku udrugu IVSA u sklopu koje smo imali studentske razmjene barem dva puta godišnje (Austrija, Češka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska) te smo odlazili na međunarodne kongrese ili simpozije (Malezija, Južna Koreja, Nizozemska).

Osim toga, spojila sam ugodno s korisnim pa sam tijekom studija odradila jednomjesečnu stručnu praksu u Beču, u sklopu CEEPUS programa, te tromjesečnu ERASMUS+ stručnu praksu u Hamburgu.

Uza sve navedeno, nekako se i mojoj mami otvorila prilika i mogućnost da putuje te smo se zajedno uputile u #Afriku. To je bilo prvo naše veće, ali i najdraže putovanje.

Nakon Tanzanije i Zanzibara zajedno smo obišle Italiju, Austriju, Maroko, Portugal, Kubu, itd.


Na zadnjoj godini studija, kada mi se jedino i pružila prilika za odlazak u inozemstvo na 4 mjeseca, a da mi faks ne trpi posljedice, odlučila sam otići na Work&Travel program u SAD. Odlazak na drugi kontinent, upoznavanje s novim ljudima i upotpunosti drugačiji način života ... Te nakon 2 i pol mjeseca posla, jednomjesečno prekrasno putovanje po cijelom SAD-u, rezultirali su nezaboravnim i neopisivim iskustvom u životu !


Dok većina mladih putuje u društvu, s curom/dečkom, samostalno ili putem agencija, ti pak najčešće putuješ sa svojom majkom. Kako to ? Vjerujem da je to nešto ajme, što bi preporučila svim majkama i kćerima.

Da ju upoznate sve bi vam bilo jasno ;)

Moja majka je ujedno i moja prijateljica i obožavamo provoditi vrijeme skupa.

Oduvijek me podupirala da iskoristim svaku priliku i da ispunim svoje snove i sve ono što ona možda tijekom svoje mladosti nije uspjela.

Nikad me nije ograničavala. Ona živi svoje neispunjene želje kroz mene.

Nikad nismo imale onaj strogi odnos majka-kćer, uvijek je tu bilo poštovanje i povjerenje, što je i ključno u našem odnosu, ali nekako više imamo prijateljski odnos.

Kad se i njoj napokon život posložio te joj se pružila prilika da ostvari neke od svojih životnih želja – a jedna od njih bila je odlazak u Afriku, mi smo to zajedno i ostvarile.

Nekako s društvom uvijek treba dosta vremena do konačne odluke: razmišljanja gdje bi se išlo i može li se to putovanje ostvariti, pa dok svi odluče prođe vrijeme, a na kraju padne i volja, dok je mamom uvijek:"Idemo? Idemo!".

Uvijek smo se vrlo lako mogle prilagoditi jedna drugoj i dogovoriti s obzirom da volimo slične stvari.

Primjerice, znale smo da ćemo na neko daleko zajedničko putovanje otići u veljači nakon što diplomiram. Imale smo nekoliko okvirnih ideja i dobrih ponuda iz agencija (Kuba, Vijetnam, Indija, itd.), a najviše nam se svidjela #Kuba. Spletom okolnosti preko agencije nismo to uspjele ostvariti pa smo odlučile same otići. Tako smo u utorak navečer pronašle relativno povoljne karte za subotu ujutro. Organizacija cijelog putovanja u nekoliko dana nije nam predstavljala neki problem i tako smo se mi u subotu uputile na Kubu.

Osim Tanzanije, Zanzibara i Kube skupa smo obišle Italiju, Austriju, Maroko, Portugal, Mađarsku, Sloveniju, a i u lijepoj našoj se povremeno uputimo na neke izlete.

Ona me i posjetila gdje god sam duže boravila pa smo se tako našle u Beču, Hamburgu i SAD-u.

Molim te, opiši nam cijeli proces, od odluke do puta, tj. povratka.


Proces odluke je vrlo jednostavan. Nekako obje imamo iste ili slične želje i prioritete pa vrlo lako odaberemo gdje bismo išle. Često imamo više opcija pa odaberemo konačno onu lokaciju koja nam je u tom trenu najpovoljnija. Organizacija samog putovanja, bukiranje smještaja i kupnja avionske karte, uvijek dopadnu mene jer se naravno oko tih stvari ipak bolje snalazim od mame ;) Ona uvijek dobije zadatak da pronađe što sve moramo vidjeti, a na kraju snalaženje po gradu i traženje znamenitosti ponovno najviše vodim ja. Iako ispada da se dosta tog svede na mene, ono što je velika prednost je da za razliku od većine drugih ljudi, mama nikad nema niti jedan prigovor - niti za smještaj niti za organizaciju pojedinih dana (možda samo nema izbora ? hehe) - i obje smo na kraju vrlo zadovoljne svojim putovanjem ...


Slijedi slikoviti prikaz kako to "putovanje s mamom" ide kod nas i tko igra koju ulogu; a pravila su sljedeća:


1. Obavezno ju pustiti da sjedi do prozora i gleda van,

2. da bi bila mirna i malo manje pričala namjestiti joj crtić da lakše zaspi,

3. kontrolirati razinu šećera koju stavlja u kavu,

4. omogućiti joj da isprobava neke nove stvari po prvi put,

5. izvesti ju u disco,

6. nakon što neprestano prigovara kako ću izgorjeti na suncu, ona izgori još smješnije,

7. na kraju se potruditi što češće izazvati taj njezin prekrasan, iskreni osmijeh :D

"It doesn't matter how far I go in my life, I will always be your little girl and you will always be my loving mom." (ili obrnuto, nije bitno).


Životni motiv ?


„All our dreams can come true if we have the courage to pursue them." Walt Disney

Svi imamo neke maštarije još iz djetinjstva, neke male ili velike želje koje još u životu nismo ostvarili, niti smo na tom putu jer uvijek su tu neke izlike: ili sad nemamo vremena, ili nam to trenutno nije prioritet, ili nemamo novaca, ili nemamo s kim, pa je tu uvijek pitanje što bi bilo kad bi bilo, hoću li imati podršku, ali i dalje to jako želimo i bez tih nekih stvari u životu nismo ispunjeni.


Zašto je TO tako ?


Vrijeme će nam samo proći, a kasnije ćemo razmišljati i žaliti za stvarima koje nismo ni pokušali učiniti. Znam, nekad je lako reći ili savjetovati nekoga drugoga, a teško primijeniti na sebi.

Mala stvar, ali evo jedan primjer: uvijek sam mislila kako samo "posebni, bogati, slavni (ne znam kako bih definirala)" ljudi mogu otići na Havaje. Gledala sam to u filmu i činilo mi se neostvarivo, i da je nemoguće da bi ja kao "običan čovjek" ikad mogla to ostvariti.

I eto, prošle godine u 9. mjesecu bila sam s prijateljicom na Havajima. Same smo si to omogućile, zaradile i organizirale putovanje.

Sve se može !

Ovaj citat je nešto što mene uvijek i za sve u životu motivira.

Želim ispuniti svoje snove, i velike i male želje.


Tu jednu posebnu unutarnju sreću koju osjećam kad gledam na sve što sam do sada napravila i iskusila u životu, nitko mi ne može oduzeti. A što me još sve čeka ...


Skupi hrabrosti i kreni malim koracima po velike snove !

Egzotične plaže ili veliki gradovi ? Najdraža destinacija ?

Hmm, teško pitanje.

Volim kombinirati da je jedno putovanje posjet nekom gradu i znamenitostima, dok drugo egzotično s plažama i u prirodi. Možda kad bih morala birati sad bih rekla egzotične plaže, ili sam trenutno u toj fazi.


Dvije najdraže destinacije, tj. putovanja imam: putovanje s mamom u Tanzaniju i Zanzibar (kombinacija divlje životinje, priroda, plaže i način života u Africi) te jednomjesečno putovanje po SAD-u s prijateljicom (roadtrip, život tamo, priroda, gradovi).

Teško mi je reći koje mi je draže.


Pas ili maca ?

Maca. Iz razloga što bi većina ljudi tu rekla pas i što puno lakše ljudi napuste mace pa valjda imam tu neku posebnu empatiju za njih. Inače obožavam i imam oboje, naravno.


Novo putovanje s majkom ?

Svakako je u planu.

Možda neka zemlja u Južnoj Americi ili neka nova destinacija u Africi. Neko daleko putovanje zasigurno ćemo odraditi, čim se ovo sve u svijetu smiri.

Životni planovi 😊 ?

Kratko i jasno: biti sretna.

Biti uspješna i zadovoljna u svome poslu i karijeri, ispuniti svaku godinu nekim novim putovanjem i novim iskustvima. Ne znam što me još čeka, ali veselim se svemu :)


Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.