"Malena šuma u vašem domu"

Inspirira me priroda i u svojim terarijima uvijek nastojim replicirati taj prirodni sklad kao i odnos biljaka koje rastu jedna uz drugu.

Valentina je velika biljna entuzijastica rodom iza Pakraca, grad u zapadnoj Slavoniji, odrasla uz prirodu - šuma, potok i gora; i zanima ju sve što je povezano s prirodom te kako priroda funkcionira.


Kako se rodila tvoja ljubav prema hortikulturi ?


Majka mi je cvjećarka i hobi joj je hortikulturno uređenje te je ogroman kolekcionar trajnica.

Sa završetkom srednje agro-turističke škole, koja se orijentira na seoski turizam, odlučila sam upisati fakultet koji će proširiti moje znanje o uzgoju i brizi o biljkama.


Trenutno studiram i živim u Osijeku.


Odakle ideja za @moss.art_os, odnosno "𝙼𝚊𝚕𝚎𝚗𝚊 š𝚞𝚖𝚊 𝚞 𝚟𝚊š𝚎𝚖 𝚍𝚘𝚖𝚞"? Odakle crpiš sve te kreativne i jedinstvene ideje?


Ideja o "Malenoj šumi" krenula je od mojih brdskih avanturica. Obožavam šetnje po šumi i posjete izletištima.

U našoj brdovitoj (zapadnoj) Slavoniji bioraznolikost je fascinantna - od mahovina do raznih vrsta paprati koje koristim u svojim terarijima i ukrasima.

Inspirira me priroda i u svojim terarijima uvijek nastojim replicirati taj prirodni sklad kao i odnos biljaka koje rastu jedna uz drugu.

Obožavam raditi s prirodnim materijalima, ali od kada je opseg posla porastao počela sam uz "divlje" ubacivati i tropsko bilje kako ne bih previše oštetila biljna staništa u sumi prekomjernim sakupljanjem.


Podrška obitelji, prijatelja i stranaca?


Izrada samih terarija relativno je novi pojam, ali koliko je novo, toliko i fascinira okolinu - posebice one koji nisu baš "spretni s biljkama". Imam ogromnu podršku od svog dragog te, naravno i obitelji. Najdraže su mi avanturice u jesen kada odem u posjetu roditeljima i sakupljam gljive... Naravno moj fokus je na biljkama i mahovini, ali prikrade se (u terariju) i pokoja gljiva.


Gdje „loviš bilje“?


Najčešće su to dobro istraženi obronci Papuka i Psunja te okolica planinarskog doma Omanovac koje bi preporučila kao idealnu vikend lokaciju za bijeg u prirodu.


#mahovina ili #paprat?


Hmm

Moram priznati da mi je malo draža mahovina zbog raznolikosti i potrebnog znanja u uzgoju kojeg možeš posjedovati samo ako si napravio mnoštvo (neuspjelih) pokusa te sam istražio koje vrste zahtijevaju baš takve životne uvijete.

Uvijek u svemu biti u skladu s prirodom.

Koji su ti planovi za naredne godine (podrazumijevamo da će korona soon završiti)? Planiraš li uvoditi još više noviteta u svoj šumski asortiman koji je, već sada zavidno raznolik i bogat…?


Planovi su, uistinu jako veliki - ambiciozni, a s vremenom ću ih polako i ostvarivati. Trenutno nemam neki preveliki fokus na "biznisu" s terarijima, oni su nusproizvod mojih interesa koji se polako širi, ali motivira me kada vidim koliko ljudi uživaju u njima i dio su njihovog svakodnevnog života.


Tako sam nedavno sam dobila poruku (oko 6 ujutro) koja je glasila ovako:"Draga Valentina, evo pijem jutarnju kavu sa savršenim pogledom na svoju malu šumicu, već peti mjesec za redom i želim ti se još jednom zahvaliti na tako savršenom terariju."


Nakon završetka fakulteta, terarije ću zadržati kao opširniji hobi dok si ne orijentirala/ organiziram način života u skladu s ekološkom poljoprivredom naslonjenom na permakulturu i održivim sustavom cijele te moćne kombinacije, a nakon toga kreću još neki inovativni planovi kakve još na našem području nismo imali.

...Stay tuned 💚

Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.