Ljubav prema ljepotama Domovine kroz oči budućeg dr.med.vet.

Updated: Sep 8, 2020

Čovjek, ponajprije treba upoznati sebe, svoj narod, zavičaj, kulturu i povijest da bi imao poštovanje i razumijevanje prema ostatku svijeta. Anđelo Zorica - Srima


Danas, kada većina mladih ljudi hrli prema Barceloni, Bangkoku i Phuketu, Londonu, Havani i Pragu, marljivo obrađujući nastale fotografije kako bi njima fascinirali svoje "virtualne sljedbenike", mladi student veterine na zagrebačkom sveučilištu - Anđelo Zorica, odlučio se putem sveprisutnoga instagrama, promovirati prirodne i kulturne ljepote svoga #zavičaja ...


"Odrastao sam u Srimi, naselju priljubljenom uz grad Vodice.

Od malih su me nogu, osim životinja, zanimali povijest i geografija.

Istražujući, zaljubio sam se u #Domovinu, a naročito u #Dalmaciju u kojoj, srećom i živim.


Osoba sam koja ne preferira gužvu, prenapučenost i velike gradove.

Priroda je za mene mjesto gdje se najbolje osjećam, a u #Hrvatskoj je pregršt takvih, neistraženih i turistički “neotkrivenih” lokacija.


Na instagramu objavljujem fotografije kako bi najljepše trenutke i uspomene sačuvao na jednome mjestu, te se nadam da tako mogu potaknuti i druge ljude, da također krenu istraživati prirodne ljepote svojih zavičaja. "Cilj mi je zavirit u svaki kutak #LijepeNaše, i evo ti si me “uhvatila” gotovo na početku te zamisli, dok detaljnije istražujem svoju, Šibensko-kninsku županiju.


Što nam možeš reći o kraju iz kojeg dolaziš ?


Šibensko-kninsku županiju krase dva nacionalna parka na koje smo posebno ponosni:

#NPKrka i #NPKornati, te #PPVranskojezero.


U samome Šibeniku, smještena su dva lokaliteta koja se nalaze na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a (katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole).


Osim toga, imamo mnoštvo spomenika kulture, arheoloških nalazišta i srednjovjekovnih utvrda.

Duž cijele obale nalaze se naravno raznovrsne plaže.

Ponosimo se i sa brojnim otocima na kojima se može uživati u domaćim jelima i pićima, festivalima i feštama te tradicionalnim regatama.

Posebno bih izdvojio ronjenje i istraživanje našeg predivnog podmorja.


Svakako moram spomenuti i nedovoljno istraženu #DalmatinskuZagoru, koju u posljednje vrijeme često posjećujem. Taj krš i kamen imaju nešto posebno !


Iz tvojih je objava vidljivo da preferiraš mix rekreativno-kulturnoga turizma, odnosno putovanja.


To što ja radim ne bih nazvao putovanjima, već #izletima.

Kroz njih želim istražiti sve: kako se popet na neko brdo i pogledati svoj kraj s pozicija sa kojih ga rijetko tko ima priliku vidjeti, zaviriti u špilje i jame, susresti divlje životinje, pronaći rijetke biljke …


Istražujući obuzme me adrenalin, kojemu u svemu težim.

Najviše me vesele manje poznate i nepoznate lokacije o kojima na internetu nema gotovo ništa. Uvijek dođem do njih, bez prevelikih očekivanja, i onda me istinski očaraju.

Jedan od primjera je malo brdo Kamena, u blizini #Tribunja, na koje se bio pravi izazov popeti zbog guste šume i nepristupačnosti terena, ali kada se pružio pogled sa samoga vrha, shvatio sam da se uspon itekako isplatio.


Preferiraš li putovati sam ili u društvu ?


Osnovna postava za izlete smo cura Iris i ja <3

Nikad ne idem sam jer mi nije najugodnije satima šetati sam kroz nenaseljena područja kako bih došao do cilja. To nije i jedini razlog; volim društvo, ali u ovome slučaju, isključivo manje. Ponekad nas prate moj brat i jedan naš prijatelj.

No, nije baš lako pronaći osobe zainteresirane za ovakve podvige; jer kako si i sama rekla, mladi hrle atraktivnijim i udaljenijim lokacijama. Bitno je da suputnik također pokazuje interes za ovakva mjesta i da se dobro informira prije polaska, kako ne bi bio neugodno iznenađen pri nailasku na određene prepreke.


Ponekad se zna dogoditi da nakon višesatnog traženja ne pronađemo lokaciju jer većina njih nije upisana na GPS-u. Tada dolazi do izražaja zajedničko strpljenje i želja.

Što se tiče fotografiranja, to je ono što Iris najviše voli tijekom naših izleta.

Fotografira većinom golu prirodu, a onda joj "ponekad" u kadar uletim i ja (smijeh). Kada smo u prilici rado nosi fotoaparat, međutim češće je to nemoguće pa onda mobitel spašava situaciju.

Većina objavljenih slika na mom Instagram profilu: zoricaandelo, njezino su djelo :)


Možeš li ukratko opisati kako izgledaju tvoje pripreme za jedan izlet, od

same odluke do osvajanja vrha i fotografije, te je li bitna fizička sprema, kondicija na kojoj, također intenzivno radiš unazad 5 godina ?


Uvijek u planu imamo više lokacija koje želimo posjetiti te o njima sakupljamo što više mogućih podataka. Par dana prije, nakon objave pogodne vremenske prognoze, konačno odlučimo gdje idemo. U danima do polaska detaljnije proučavamo sve sakupljene podatke o željenoj lokaciji, te pripremamo opremu koja će nam trebati.

Uvijek krećemo u ranim jutarnjim satima, nakon što pripremimo hranu koju nosimo sa sobom.

Kako većinom posjećujemo manje lokacije, u jedan izlet spojimo dva do tri manja mjesta.

Po dolasku na cilj detaljno ga razgledamo, fotografiramo i jednostavno uživamo.


Kod većine izleta smatram da je važnije biti psihički spreman i imati želju.

Smatram da je fizička spremnost, u ovome slučaju manje bitna te da nas svaka mlada, zdrava osoba može bez problema pratiti.

Biti spreman na izazov, ne bojati se divljih životinja i slično, također je nužno.


Koje ti je omiljeno mjesto te zašto bi, ponajviše mlade osobe trebale posjetit tvoj kraj i živjeti aktivan život – putovanja/ izlete ?


Za omiljeno mjesto se ne mogu odlučiti. Nakon svake moje male avanture prokomentiram kako mi je baš ona bila najbolja do sada, i tako svaki puta. Zbog toga, više uopće ne razmišljam o tome, već samo pripremam tu sljedeću, “NOVU NAJBOLJU”.Da bi ta sljedeća avantura bila idealna, potrebni su: komadić nedirnute prirode, bar jedan dobar pogled s visine, susret s nekom životinjom koju rijetko imamo priliku vidjeti i blizina rijeke, jezera ili mora.

Na početku sam već predstavio svoj kraj i to smatram dovoljnim razlogom za shvaćanje njegove ljepote i donošenja odluke o njegovoj posjeti.


Jasno mi je da ne preferira svatko ovakav tip aktivnosti. Ono što mene veseli, možda neće veseliti nekoga drugoga i obrnuto.


Smatram da je lijepo živjeti aktivan život kroz putovanja, ali više od toga, najbitnije je biti ispunjen i uživati u onome što radiš, ma što god to bilo :)

Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.