Iz povrtnjaka izv.prof.dr.sc. Snježane Tolić

Updated: Oct 31, 2020

Sve je stvar životnog izbora.Izv.prof.dr.sc. Snježana Tolić, već 32 godine predaje, na tada Poljoprivrednom fakultetu, a danas na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Područje znanstvenoga rada prof. Tolić su ruralna sociologija, regionalni i ruralni razvoj i ruralna politika, a u području stručnoga rada bavi se razvojem partnerstva i umrežavanjem u ruralnim područjima, cjeloživotnim obrazovanjem, EU projektima i izradi planske i strateške dokumentacije za LAG-ove i JLS. No, da ne nabrajam sada sve titule i postignuća ove, uistinu svestrane profesorice, jer ih ima "too much"; u ovome malome razgovoru sa dragom nam profesoricom, dotaknut ćemo se priče: KAKO JE SVE POČELO ? - sa čašicom duhovnosti, tračkom majke zemlje, podrškom obitelji i puno strpljenja ...


Odakle gajite toliku ljubav prema uzgoju #voća i #povrća te njihovoj preradi u domaće proizvode, ljubav prema #seljacima i #malomečovjeku koji se trudi plasirati svoje proizvode u utrci sa velikima? No ipak, malih je znatno više, a zajedno smo jači !


Oduvijek sam fascinirana prirodom i ljudima; sve tako različito, a sve tako povezano.

Za mene, to je Božje djelo, djelo Stvaratelja. Oduševljava me rast i razvoj živih bića, a to se najljepše i najbrže očituje u razvoju biljaka. Možda, ili vjerojatno je to razlogom zašto sam izabrala poljoprivredu za svoj životni poziv iako sam mogla birati bilo što jer oduvijek sam u školi dobivala same petice. Tada o tome nisam tako razmišljala, te stvari shvatite kasnije kroz život.


Rođena sam i odrasla u velikoj obitelji. U obitelji smo gajili zajedništvo i suradnju u svim obvezama koje smo kao djeca imali. Uvijek se nešto novo događalo, bili smo puni ideja - kao da smo se natjecali tko će nešto impresivnije izvesti. Vjerujem da je odatle proistekao moj #poduzetničkiduh i interes za razvoj brojnih životnih vještina.


Kada sam odrasla, osjećala sam se kao cijela osoba i tu sigurnost da mali čovjek može radom i dobrotom postići puno, oduvijek želim prenijeti na druge, posebno one koji takvu pomoć traže i trebaju.

Što najviše uzgajate u vašem malome vrtu, te što vas najviše veseli kod rada u vrtu?


Moj povrtnjak i nije tako mali. On je dio mojeg gospodarstva veličine 1,5 ha.

Povrće zauzima 0,4 ha, voće 0,7 ha, a ratarske kulture se izmjenjuju na 0,4 ha.


U svom povrtnjaku uglavnom uzgajam, gotovo sve što se može posijati i posaditi u našim klimatskim uvjetima. Svakodnevno se radujem #VODI koju imamo za navodnjavanje jer bez nje u našim, uglavnom sušnim uvjetima, ne bi bilo ničega.

Radujem se funkcionalnoj organizaciji #povrtnjaka:

svi su redovi postavljeni uzduž parcele, dužine su 100 m i završavaju s alkatenskom cijevi s koje se pružaju crijeva „kap na kap“ uzduž redova. Sve izgleda jednostavno, a kulture se izmjenjuju po redovima u skladu s načelima „dobrih i loših“ susjeda.


Posebno me veseli kad na vrijeme sve nikne, prije trave, jer se tada lakše i brže može odraditi okopavanje. To je posebno važno za sitno sjemene kulture koje teško niču kao što su mrkva, peršin, komorač, #sjeme luka i slično.Moja tajna uspjeha je u naklijavanju sjemena, gotovo do zelenih klica. Takvo sjeme brzo niče, a biljke se brže razvijaju.


Kako uspijevate balansirati fakultetske, povrtlarske i obiteljske obveze? Imate i podršku familije? Svi, već znaju za vašu predivnu veliku porodicu i mnogobrojnu unučad. 😊


Brojne sam obveze izabrala radi moje djece, njihovog odgoja i obrazovanja, ali i zbog razvoja #lokalnezajednice u kojoj živim.

Uz sve obiteljske obveze, godinama sam bila aktivistica u lokalnoj zajednici i u stvaranju uvjeta za razvoj malog poduzetništva, osnivanju lokalnih akcijskih grupa, u provedbi projekata za popularizaciju ekološke poljoprivrede i drugo. Sve su to vrlo odgovorne, zahtjevne i nezahvalne aktivnosti od kojih nisam bježala, već sam ih prihvaćala jer je to netko morao odraditi. Imala sam unutarnji poticaj da radim ono što drugi ne žele ili ne vide - da bi se moglo nešto učiniti.

Danas sam zadovoljna postignutim.

U lokalnoj se zajednici posvuda vide rezultati ideja koje sam nesebično sijala još od davne 2006. godine. Eh, da ih je bilo naklijati prije sijanja, a ne ovako s njima direkt pa je mnoge korov ugušio.

Ova godina mi izuzetno ide na ruku što se tiče moje velike ljubavi – vrtlarenja.

Obiteljske obveze su se stišale, kćerke se udale i odselile od Njemačke-Zadra-Slavonije.

Zbog korone se i ne posjećujemo tako da svojih 12 unučadi gledam preko WhatsApp-a.

Rad od kuće prava je blagodat za dobro kombiniranje vremena.

Zbog korone je i moj sin kod kuće, a kako ne radi studenski servis, moj „OPG servis“ treba radnu snagu, a za to dobije i plaću; što je bio dovoljan razlog da moj sin zavoli #motokultivator i #kosilicu i sate rada s njima. Suprug pomaže vikendom.


S obzirom da je moj vrt i moj poligon za istraživački eksperiment - knjigu u pripremi:„Agroekonomika mikrogospodarstava“ - volim reći da je ovo prva godina u kojoj radim kako treba, dosadašnje su bile kako ne treba (smijeh). Nakon višegodišnje provedbe mog eksperimenta, stvarno ću moći opisati što ? i kako ? na temelju vlastitoga iskustva.

Već godinama bilježim aktivnosti po datumima, utrošene sate rada po pojedinim kulturama, troškove proizvodnje, mogućnosti prodaje i prihode, ali i kroz praksu prolazim kompletnu zakonsku regulativu koju moraju ispoštovati naši mali poljoprivredni proizvođači.


Nosi me istraživački interes: kako pokazati ljudima da je poljoprivreda najzabavnija aktivnost te da se s malog imanja može lijepo i zaraditi ? Nadalje, da ne treba bježati od registrirane i zakonski uređene aktivnosti iz straha od poreza i drugih obveza jer bez uređenih okvira ste tržištu nevidljivi.

Kako je nastao sok Snješkica Smješkica, koja priča stoji iza brenda, te možete li nam otkriti recept ?


Nema tajnoga sastojka. Tajna je u čistoj prirodi.

Radi se o kuhanim gustim sokovima od #bundeve i voća u različitim omjerima u ovisnosti o intenzitetu okusa voća.


Naziv je stvoren iz zabave - ja sam Snježana, uvijek dobro raspoložena, a bundeva je okrugla, zašto zajedno ne bismo bili jedan veliki „smajlić“.

Ove godine planiram pokrenuti nekoliko proizvoda u većim serijama. To će svakako biti prirodni sokovi od rajčice, bundeve s voćem, i nešto od zimnice što se u prodaji ne vidi.

Svi ovi proizvodi, bit će prerađeni i stavljeni u promet preko naše obiteljske #zadruge Slagalica. Za to imam novo, posebno ime, jer želim razviti prepoznatljiv #brend.


Koje još proizvode dodane vrijednosti stvarate iz vašega vrta, te je li vaša proizvodnja #ekološka kao i proizvodi (bez #konzervansa, #glutena ...) ?


Da pojasnim, ekološka proizvodnja je proizvodnja bez kemijskih zaštitnih sredstava (protiv korova, bolesti i štetnika), ali i bez umjetnih #gnojiva.

Ja sam veliki ekolog jer smatram da naša djeca i unuci imaju pravo na čisti okoliš.

Savršenu zemlju smo dobili na poklon od dobroga Boga. Ja nikad nisam dobila ovlaštenje da je mogu onečišćavati.


Sve što proizvodim je ekološka proizvodnja. Za mene je #hrana dar i lijek !

Zgrožena sam neodgovornošću poljoprivrednih proizvođača koji rade za velike kompanije i na sve one kompromise koje čine zbog profita. Taj interes se proširio sa zagađenja okoliša na zagađivanje hrane razno raznim sintetičkim supstancama i dodacima koji tko zna što rade ljudskome zdravlju.


Ja sam zahvalna za prirodnu hranu - kakva je sa izvora - tradicionalnu, raznovrsnu, bajkovito prirodnu.

U pripremi obroka za obitelj, uživam u raznovrsnosti i dozi zdravlja koju svakodnevno primamo kroz različita tradicionalna jela i napitke.

S obzirom da sam alergična na gluten i konzervanse (moja unutarnja pobuna protiv njih) u pripremi hrane i pića sam vrlo kreativna.


Tko zna, možda neke budem stavila na tržište kada budem u penziji (namjerno ne želim koristiti riječ – mirovina !).Razmišljate li o uzgoju ljekovitog bilja te možete li nam otkriti tajni pripravak od kadulje koji liječi SVE bolesti ?


Već imam pune vrtne gredice u dvorištu različitog #začinskogbilja, naravno i spomenutu kadulju.


Za kadulju je poznato da je uspješna u tjeranju bakterija, virusa i gljivica.

Jaki čaj od kadulje pomiješan s karamel mlijekom je moju djecu držao podalje od curenja noseva, kašljanja i temperatura, tako da se ne sjećam da sam ikada izbivala s posla zbog dječjih bolesti.


Imaju i druge biljke svoja ljekovita svojstva, npr. za akutnu bol kuka ili leđa dovoljno je nekoliko puta istrljati bolno mjesto svježim listom koprive, bol će ubrzo uminuti, a jaka cirkulacija će odraditi svoje.Gdje plasirate svoje proizvode te planirate li se nakon umirovljenja, ups penzije, aktivnije baviti vlastitom proizvodnjom, možda seoskim turizmom ?


Imam sreće ove godine.

Korona je pomogla da konačno proradi naša web eko-tržnica: ekotrznica.hr.

Kažem NAŠA jer se radi o grupaciji proizvođača koji zajedno sa svojim kupcima, već dulje vrijeme čine solidarnu eko-grupu uz nesebično zalaganje voditelja Juraja Bučevića.


Za sve eko-proizvođače je ovo važan iskorak naprijed jer konačno oni koji tragaju za dobrim proizvodom, na jednostavan način mogu doći do njega.

Za nas, eko-proizvođače koji imamo i redovan posao, web prodaja je najbolja opcija jer se ne mora trošiti vrijeme na druge oblike prodaje koji bi nužno bili tijekom podnevnih sati.


Ovo vrijeme, do mojeg „umirovljenja“ (smijeh) je vrijeme dragocjeno za stjecanje različitih iskustava. Naravno, ako me Bog u zdravlju poživi, nastavit ću se baviti poljoprivredom i turizmom. To su jednostavni poslovi za koje ne treba previše mozganja pod pretpostavkom da je sve, već "odmozgano" i negdje piše.

Nekim oblikom turizma, već se bavim duži niz godina.

Točnije, od 2004. bavim se iznajmljivanjem soba uz pripremanje obroka za goste.

I to je lijep posao, pod pretpostavkom da gosti dolaze.

A gosti dolaze, uglavnom stihijski kao sportske ekipe, radnici, trgovački putnici i sl.

Za ostale goste nisam imala vremena jer sam zaposlena na Agrobiotehničkom fakultetu u Osijeku (gle stvarno još i faks, kao da sve ovo nije bilo dosta ! Hehe).

Ali jednog dana, tko zna – edukacijski turizam je ono što mogu ponuditi i vidim priliku.

Bolje rečeno, općenito rečeno, ja gdje god pogledam vidim biznis priliku, hehe ! Tako je to kada volite raditi; ništa vam nije teško. Iskustvo se gomila, a prilike iskaču same od sebe svaki dan – iz glave !!!
Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.