Doza vitamina C sa OG-a Branković

Updated: Nov 5, 2020


Poljoprivreda nije samo posao i zanimanje, #poljoprivreda je način života. Onako kako joj se posvetiš, koliko joj daješ, toliko će ti i ona vratiti. Nažalost, danas se susrećemo sa sve više primjera gdje poljoprivrednici ostaju nemoćni i odustaju od proizvodnje te poljoprivreda postaje zanemarena ... Velika većina smatra poljoprivredu gospodarskom granom koja živi samo od poticaja, a poljoprivrednika osobom koja se samo zna žaliti. Ivan Šima Branković, OG Branković


Ivan Šima, student na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, u poljoprivredi je od malih nogu i za njega ništa drugo, osim poljoprivrede nema smisla jer to je ljubav koju gaji od malena. Završio je četverogodišnju Poljoprivrednu školu u Slavonskome Brodu, a najveća životna odluka za njega, bila je odabir STUDIJA.


"Kroz osnovnu i srednju školu, proporcionalno zaljubljenosti u poljoprivredu, rađala se i zaljubljenost prema glumi; naročito monolozima i pjesmama vezanim uz Slavoniju, te iza

sebe imam dva sudjelovanja na državnoj smotri Lidrano. Nakon dugih nedoumica: poljoprivredni fakultet ili gluma, odlučio sam se pripremati za natjecanje iz oba područja, pa gdje bolje prođem, to upisujem. Te godine, nisam se uspio plasirati na državnu razinu Lidrano, dok sam iz područja agronomije osvojio 2. mjesto u državi s 98% točnošću ispita."


Što nam možeš reći o obiteljskom OG-u i kraju iz kojeg dolaziš ?


Obitelj se bavi poljoprivredom od davnina. Dida se othranio na poljoprivredi, pa tako i mi. Voćarstvom, čime se i danas bavimo, počeli smo se baviti davne 1976. godine.

Cijelo svoje djetinjstvo i mladost provodim u #voćnjaku.


Obitelj se bavi s proizvodnjom #jabuka na oko 18 ha nasada raznih sorti, godišnjom proizvodnjom od oko 900 t, te plantažnim uzgojem #višnje s oko 80 t godišnje.

Živim i radim u malome mjestu Kruševica priljubljenom uz rijeku Savu, s nešto manje od 1000 stanovnika.Zašto JABUKE te možeš li s nama podijeliti neki domaći recept od jabuka ?


Svu jabuku predajemo u Ivanić Grad gdje ide na sortiranje, kalibriranje i čuvanje. Za vlastite potrebe JABUKU i prerađujemo.


Za mene nema ništa bolje od svježe ubrane jabuke, i samo ju takvu i mogu konzumirati.

Uz sirovu jabuku, volimo pojesti i DŽEM OD JABUKA koji izvrsno dođe za zasladiti se.

Kao i sve ostalo, uvijek ga pravimo u većoj mjeri (smijeh), ali ovo je osnova koje se držimo:


~ 2,5 kg jabuka

~ 250 g šećera

~ 3 paketića vanilin šećera

~ 2 žlice cimeta

~ #klinčić

~ sok od dva limuna


Priprema za naš #džem ide ovako:

Oprane jabuke oguliti, naribati i pokapati limunovim sokom.

Jabuke začiniti cimetom i klinčićem pa ubaciti u posudu za kuhanje s malo vode.

Dodati šećer, i uz stalno miješanje kuhati dok smjesa ne zagusti, tj. jabuke ne omekšaju.

Nakon cijele pripreme, preostaje samo uživati u slatkoći :)#Štrudle i #pite od jabuka pravila je pokojna baka, jer ih je ona i voljela jesti, no kao što sam spomenuo prije, mi konzumiramo samo sirovu jabuku.


Kojim se motivom vodite ?


Danas je voćarstvo svedeno na jako niske grane, do te granice da smo prošle godine dobili "nekakvu pomoć" za proizvodnju. Za mene je to sramota jer se za nešto, što se poticalo prije 20-ak godina, danas daje pomoć kako bi se održalo, a apsurd je veći, što će se davati pomoći i pri krčenju, istih nasada.


Mojoj mladoj glavi nije moguće objasniti: "šta je lakše dati poticaje i pomoć, nego li dati ljudima da rade, dati im cijenu koja odgovara proizvodnoj cijeni i nitko zadovoljniji ?!"

No, tu su puno veći igrači koji diktiraju nama svima sudbinu. Prije par godina kada je jabuka u trgovačkim lancima bila po 15 kn/kg, na tržnicama također, mi smo i dalje prodavali na kućnom pragu po 3 kn/kg. Ne zato što ne želimo više zaraditi, nego zato jer želimo biti realni. Samo godinu nakon toga se dogodio scenarij da je jabuka prodavana za samo 1,2 kn/kg u prosjeku, a proizvodna cijena je minimalno 1,5 kn/kg. Zato smatram kako ne treba dizati cijene u nebo jer mi smo tržište koje s ovolikom količinom robe ne može biti konkurentno i nismo u toj poziciji da diktiramo cijenu na tržištu.Na koji način plasirate jabuke (sa praga, posrednici …); samim time gdje je moguće kupiti vaše proizvode (sajmovi, tržnica …) ?


Kao što sam i prije naveo, sve ide u Ivanić Grad prema proizvođačkoj organizaciji „Poljoprivredna zadruga #JabukaHR koja je sve veći hit na našem tržištu.

Zadruga okuplja desetak proizvođača iz cijele Hrvatske. Sva se jabuka tamo sortira i skladišti, te dalje distribuira prema krajnjim kupcima. Nudimo jabuke kao konzumne, te prerađene u sokove.

Naše proizvode možete u manjoj mjeri kupiti na kućnom pragu ili u većoj u trgovačkim lancima Kaufland, Plodine i Lidl.


Intenzivno voćarenje zahtijeva niz uvjeta, protugradne mreže, suvremen sorte, navodnjavanje, antifrost sustave u borbi protiv mraza.

Prepoznaje li današnje tržište vaš način poslovanja ? Je li lakše ili teže ?


Kao pojedinac, s ovom količinom ste nitko i ništa. Dokaz je tome uzlazni trend nestajanja nasada voćnjaka u cijeloj Hrvatskoj. Kao i svi drugi, i mi se zapitamo: "vrijedili se baviti s uzgojem jabuka i višnja ?" To nije jednogodišnja kultura, pa ću ove godine površiti, na jesen preorati i kao da ništa nije ni bilo; to je proizvodnja u kojoj kada jednom podignete sve, nema više natrag tako lako.


#Integriranaproizvodnja, kojom se bavimo, zahtijeva niz preventivnih mjera da bi se spriječila pojava bolesti i štetnika, a tek onda uporabu pesticida. Poznato je da jabuka zahtijeva jako veliki broj tretmana kemijskim sredstvima.


No, to ne treba biti problem jer kontrole su rigorozne, što samog tretiranja, što plodova jabuke prije stavljanja na police trgovačih lanaca, te sa sigurnošću mogu reći da su naše jabuke 100% sigurne za konzumaciju u kojem god smislu.


Planirate li uvesti neke novitete u vašu proizvodnju ?


Naravno. Bez noviteta danas ne možemo ništa !

Cijela Europa ide prema novitetima i smatram da dosta kasnimo. Jedan od većih problema je taj što neka sorta, koja se pojavi na našem tržištu, potječe iz zemalja jakih u voćarstvu (Kina, Poljska, Njemačka, Italija) te je potrebno dosta godina da se ona kod nas počne saditi i doći u puni rod, te taman što počne davati rentabilnu proizvodnju, dođe neka druga sorta koja baca u drugi plan ovu našu.

Sve je manje i radne snage te je potrebna orijentacija ka #suvremenimtehnologijama kako bi potrebni udio ljudske radne snage u proizvodnji sveli na minimum.


No, za to je potrebno puno više od pomoći države !

Potrebno je SVE ponovno podići na noge, i temeljito proučiti i postaviti cijeli sustav proizvodnje. Za sada, jedino što nam preostaje jest držati se naše zadruge koja nam je olakšala plasiranje proizvoda.


Imamo količinu dostatnu za naše tržište, a i kvalitetu; samo trebaju dobre godine.Gdje se vidite (OPG, a i ti Ivane) za 2, 5 i 10 godina ?


Sebe vidim u poljoprivredi, bilo to vođenje vlastitoga gospodarstva ili rad na nekom drugom. Ove godine su prekretnica - ako preživimo ovih par izrazito teških godina moći ćemo se nastaviti baviti voćarstvom. Svjetlo na kraju tunela se vidi, samo treba polako i sigurno doći do njega. Svakako, ako se sve pomalo pokrene, mjesta za napredak uvijek ima.

Ne možemo biti savršeni, ali trebamo težiti ka tome.Puce web logo.png
  • Facebook
  • Instagram

@2020 - Puce , All Rights Reserved.